Chris Fictoor Foundation | CAESARIUS CANTATE
23842
post-template-default,single,single-post,postid-23842,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

CAESARIUS CANTATE

CAESARIUS CANTATE

Zaterdag 30 april 2022
Martinikerk, Groningen

 

VAN YESSE NAAR SINT JAN
MIDDELEEUWSE MIRAKELEN IN KERK EN KLOOSTER

Tekst en muziek: Chris Fictoor
Geschreven i.o.v. stichting Vrienden van de Martinikerk.

De Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse, het Centrum voor Religie en Erfgoed (RuG) en de Vereniging Vrienden Martinikerk organiseren een gevarieerd en interactief programma waarin het Groninger religieuze leven rond de Martinikerk en het cisterciënzervrouwenklooster YESSE, te Haren, in de middeleeuwen centraal staan.

De Martinikerk en klooster Yesse waren twee heilige plaatsen: de Martinikerk vanwege de aanwezigheid van een belangrijk reliek, de arm van Johannes de Doper (waarover een boek is verschenen), en klooster Yesse vanwege een wonderdoend Mariabeeld. In 1220 kwamen de abt van klooster Heisterbach (aan de voet van het Zevengebergte nabij Königswinter, gelegen bij Bonn in het huidige deelstaat Noordrijn-Westfalen) en zijn novicenmeester Caesarius kerk en klooster bezoeken. Caesarius tekende de verhalen die hem tijdens zijn reis ter ore kwamen, op in zijn Dialogus Miraculorum, een tweegesprek over wonderen, waarin ook enkele mirakelen zijn opgenomen die zouden hebben plaatsgevonden in het vrouwenklooster Yesse en in de stad Groningen.

Deze wonderen staan centraal in de voor deze gelegenheid door Chris Fictoor gecomponeerde Cantates. Op 30 april 2022 worden deze in de Martinikerk– naast ”Inter natos mulierum” – ten gehore gebracht door een gelegenheidskoor o.l.v. dirigent Cas Straatman en Jochem Schuurman als organist.

WILT U GRAAG MEEZINGEN IN DIT GELEGENHEIDSKOOR?

REPETITIES OP WOENSDAGAVONDEN
16 februari, 23 maart, en 6 april 2022
van 19.30 tot maximaal 22.00 uur, Martinikerk Groningen

Info & aanmelden: Cas Straatman: c.a.v.straatman@gmail.com

Zaterdag 30 april 2022
Martinikerk Groningen

Koor, bariton en orgel o.l.v. Cas Straatman
In het kader van het Caesarius Festival ‘Van Yesse naar Sint Jan; Middeleeuwse mirakelen in kerk en klooster’

INFO
www.vriendenmartinikerk.nl