Chris Fictoor Foundation | CAESARIUS CANTATE
23842
post-template-default,single,single-post,postid-23842,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

CAESARIUS CANTATE

CAESARIUS CANTATE

VAN YESSE NAAR SINT JAN
MIDDELEEUWSE MIRAKELEN IN KERK EN KLOOSTER

Tekst en muziek: Chris Fictoor
Geschreven i.o.v. stichting Vrienden van de Martinikerk.
Uitgevoerd op zaterdag 30 april 2022, Martinikerk, Groningen

De Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse, het Centrum voor Religie en Erfgoed (RuG) en de Vereniging Vrienden Martinikerk organiseerden een gevarieerd en interactief programma waarin het Groninger religieuze leven rond de Martinikerk en het cisterciënzervrouwenklooster YESSE, te Haren, in de middeleeuwen centraal stonden.

De Martinikerk en klooster Yesse waren twee heilige plaatsen: de Martinikerk vanwege de aanwezigheid van een belangrijk reliek, de arm van Johannes de Doper (waarover een boek is verschenen), en klooster Yesse vanwege een wonderdoend Mariabeeld. In 1220 kwamen de abt van klooster Heisterbach (aan de voet van het Zevengebergte nabij Königswinter, gelegen bij Bonn in het huidige deelstaat Noordrijn-Westfalen) en zijn novicenmeester Caesarius kerk en klooster bezoeken. Caesarius tekende de verhalen die hem tijdens zijn reis ter ore kwamen, op in zijn Dialogus Miraculorum, een tweegesprek over wonderen, waarin ook enkele mirakelen zijn opgenomen die zouden hebben plaatsgevonden in het vrouwenklooster Yesse en in de stad Groningen.

Deze wonderen staan centraal in de voor deze gelegenheid door Chris Fictoor gecomponeerde Cantates. Op 30 april 2022 werden deze in de Martinikerk– naast ”Inter natos mulierum” – ten gehore gebracht door een gelegenheidskoor o.l.v. dirigent Cas Straatman en Jochem Schuurman als organist.