Chris Fictoor Foundation | Samenwerking met Kees Waaijman
24297
post-template-default,single,single-post,postid-24297,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Samenwerking met Kees Waaijman

Samenwerking met Kees Waaijman

Chris Fictoor werkt sinds 1981 samen met de Nijmeegse wetenschappers prof.dr.Kees Waaijman en dr.Ad de Keyzer. 

Chris Fictoor werkt sinds 1981 samen met de Nijmeegse wetenschappers prof.dr.Kees Waaijman en dr.Ad de Keyzer. Een groot meerjarig studieproject waar zij aan werken betreft de spiritualiteit, taal en muziek van de psalmen. Kees Waaijman vertaalt deze opnieuw vanuit de grondtekst en schrijft liedteksten passend bij elke psalm. Ad de Keyzer is mede-onderzoeker en componeert met Chris Fictoor en enkele andere componisten nieuwe muziek bij genoemde teksten.

In de 80-er en 90-er jaren werden in dit project, onder de titel ‘Psalmschrift’ en met medewerking van de KRO, de eerste 8 cd’s gemaakt o.l.v. Chris Fictoor, met de Twentse Studenten Cantorij, het Nijmeegse koor Psalter, solisten en twee gitaristen. Deze cd’s betroffen de eerste 186 gezangen en psalmen. Op YouTube is daarvan onder Chris Fictoor Foundation een aantal van zijn composities te beluisteren.

Na 2000 is het project voortgezet onder auspiciën van de stichting Kerkmuziek en Spiritualiteit Nijmegen. Momenteel wordt daarin gewerkt aan het voltooien van alle 150 psalmen met daarbij 300 gezangen.

De samenwerking met Karmeliet Kees Waaijman maakt deel uit van de activiteiten van Chris Fictoor in de kloosterorde van de Karmelieten, waaraan Fictoor zich in 1993 als geassocieerd lid (lekenbroeder) verbond. Vanuit die verbinding woonde en werkte hij 1996-1998 in Nijmegen en studeerde daar parttime aan de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut. Momenteel maakt hij deel uit van het Convent Karmel Noord ‘Titus Brandsma’ dat samenkomt in Karmelklooster Drachten, en is hij geestelijk begeleider en vormingsverantwoordelijke in de Karmelorde.

 

Kees Waaijman

Ad de Keyzer

 

 

LUISTER HIER NAAR ENKELE OPNAMES

Hier in de schaduw van de stilte

(tekst Chris Fictoor)

Heilig de grond

(tekst Chris Fictoor)

Bloem van de Karmel

(tekst Kees Waaijman)

Heel ons gebroken leven; Gij ongehoord

(tekst Chris Fictoor/Anne Hilhorst)