Chris Fictoor Foundation | the last words
21882
post-template-default,single,single-post,postid-21882,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

the last words

the last words

PASSION ORATORY
‘THE LAST WORDS‘

Passietijd 2024 (datum volgt)

 

Chris Fictoor schreef voorjaar 2020 dit Engelstalig oratorium voor gemengd koor, vijf solisten en strijkorkest; speelduur 55 minuten. 

Naast de fragmenten uit het Bijbelse Passieverhaal klinken teksten van Bonhoeffer, Titus Brandsma, Gandhi, Etty Hillesum, Martin Luther King, Krishnamurti en Nelson Mandela. Het werk is uitgegeven bij Chris Fictoor Foundation in Full Score, met klavieruittreksel en orkestpartijen.

 

Toelichting ‘The Last Words’
In het Engelstalige oratorium ‘The Last Words’ zijn uit het Passieverhaal citaten gekozen van de Bijbelse hoofdpersonen Jezus, Pilatus etc.
 Door alleen de persoonlijke monologen en dialogen te kiezen is de rol van de Evangelist als verteller verdwenen. Zo komen deze citaten zelf directer op ons af.
In Passie-composities wordt vaak gekozen voor reflectieve teksten uit de tijd van de componist zelf. In ‘The Last Words’ zijn dat teksten van belangrijke mensen uit de 20een 21eeeuw, die lijden en dood op hun eigen persoonlijke en visionaire wijze hebben beschouwd. In de compositorische vorm worden deze teksten weergegeven in koren en koralen. De Bijbelcitaten klinken in aria’s en duetten, en de volkskoren door de mannenstemmen in het gemengd koor.

 

De nieuwe vorm en inhoud zijn onder meer geïnspireerd door historische elementen, zoals: barokke stijlfiguren en koraaltradities; tijdens de Kruisscéne het Gregoriaanse Stabat Mater thema; in het openingskoor het Gospel thema ‘Let my people go’, waar een tekst van Martin Luther King klinkt. Binnen het strijkorkest is een bijzondere rol weggelegd voor de solocello.

Uitvoering gepland Passietijd 2024

Locaties: Appingedam & Groningen

Luthers Bach Ensemble
Koor, solisten en orkest
o.l.v. Tymen Jan Bronda

 

Luthers Bach Ensemble