Chris Fictoor Foundation | VEENBRAND
22241
post-template-default,single,single-post,postid-22241,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

VEENBRAND

VEENBRAND

MUZIEKTHEATERSPEKTAKEL
RENSENPARK EMMEN
Locatie & datum 2023/2024 volgt

Composities van Chris Fictoor en Fons Merkies (o.a. muziek Flikken Maastricht) maken deel uit van de voorstelling.

Het script is van Dick van den Heuvel, die onder meer het musicalscript Annie MG Schmidt schreef.

 

Het verhaal
In ‘Veenbrand’ komen persoonlijke verhalen tot leven, zoals vuur tot leven komt, zoals een veenbrand ondergronds broeit. Wat gebeurt er met deze verhalen als je de spade in de veengrond steekt en niet weet waar de vlammen heengaan? In Veenbrand blijven de verhalen niet in het verleden verborgen, maar worden actueel én tijdloos.

 

Jo Beins (1897-1948) uit Borger was het eerste vrouwelijke Statenlid in Drenthe. Ze was verzamelaar van Drents erfgoed en vooral van veel verhalen. In Boerenbruiloften kwamen deze door spel tot leven. Zij is in Veenbrand de historische figuur en vertelt drie persoonlijke, doorleefde verhalen.
Over Hillechien, meisje uit de historische Drentse veenbrand van 1917. Over Lorenzo, een soldaat die terugkeert van een missie in Afghanistan.
Over de schilder Vincent van Gogh.
Alle drie worstelen zij met hun afkomst, opdracht, talenten en passies. Wie helpt hen met hun dilemma’s?

Dan is er de Veerman, die de medespelers uitdaagt en verleidt om met zijn boot het brede veenkanaal over te steken, een onbekende toekomst tegemoet. Hij brengt uiteindelijk de hoofdpersonen spannend samen. Wat dan met hen gebeurt lijkt onverwacht en tijdloos, maar zoekt de verbinding met de verhalen van ieder van ons.

 

Muziektheaterspektakel
Veenbrand kent twee aktes. In de eerste worden de persoonlijke verhalen theatraal verzameld, uitgespeeld en bezongen. Na de pauze breekt het spektakel los. Alle hoofdpersonen worden in een smeltkroes bij elkaar gebracht, hun bodem gaat meer en meer beven, het vuur komt tot leven en ze worden binnengebracht in een volstrekt onbekende wereld. Het publiek wordt meegesleept en uitgedaagd om in de afloop zelf positie te kiezen en herkenning te zoeken.

 

www.veenbrand.theater